Den nya saffransbullen
- 4 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 4 påsar (2 g) saffran
- 50 g jäst
- ½ tsk salt
- 2 dl strösocker
- 250 g kesella 10 %
- 100 g rumstempererat smör
- Cirka 16 dl vetemjöl special
Fyllning
- 200 g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk malen kanel
- 1/2 msk kardemummakärnor
- Ägg till pensling
- Ljus sirap och vatten till pensling
- 1 msk kardemummakärnor
- 1/2 dl strösocker
- Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
- Tillsätt salt, strösocker och kesella.
- Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
- Bred över smörkrämen.
- Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
- Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
- Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med stora pappersformar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
- Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.
CLASSIC CUPCAKE WITH A TWIST
Förra veckan bakade jag (Milla) Leilas classic cupcakes och använde blå karamellfärg så att det blev blå frosting. Cupcakesen smakar lite citron, åh så gott! Receptet kommer här!
- 3 ekologiska ägg
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- Skal och saft av 1 citron
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Blanda i rivet skal och saft av en citron.
- Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
- Grädda i mitten av ugnen i ca15 minuter.
- 60 g mjukt smör
- 5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk färskpressad citronsaft
- 100 g philadelphia ost
- (karamellfärg)
Vi är tillbaka!
COOKIES
CAKE
Vanillj/choklad cupcakes!
Jordgubbscupcakes
Gör såhär
Cupcakes på gång!
Kladdkaka
Hallå! Idag så har jag (saga) bakat en kladdkaka som är super god! bild och recept är på bilden. Hoppas att ni lagar denna efterrätt till sommaren! Här kommer lite tips: kolla den efter 15 min och se hur kladdig den är, jag tog ut den efter 18 min och den blev ganska kladdig, så håll lite koll på den. Servera med grädde och jordgubbar till om man vill för det är ju helt utsökt! Men jag tog hallon för att det skulle se lite fint ut. Också när det blir sommar lov så ska jag och Milla baka mycket mer än vad vi har gjort dom senaste veckorna, men kram kram och baka på nu!
BAD UPDATE
Rainbows
we all love cupcakes
Baktips
Hej på er! Just nu är jag (Milla) på kyrko. Saga är på stan för att köpa en klänning till skolavslutningen (som vi längtar så mycket till)!
Förresten, regnar det hjärtan när ni går in på vår blogg? Det verkar vara olika för olika webbläsare. Men om ni undrar så ska det regna tre olika sorters, hihi!
DAGENS BAKTIPS: om du tycker att dina cupcakes inte blir tillräckligt saftiga, ta lite mindre bakpulver. Dom blir visserligen lite mindre, men godare.
Kram kram ❤
(bild: jag och saga förra veckan typ, driver lite hehe)